CADDENS CORNER | Interview with Nettleton Tribe’s Min Sean Saw

February 15, 2021

Right from the moment drawings of organically curved furniture modules appeared in the office, Caddens Corner caught our eye as a project with the potential to be iconic. The carefully curated design by Nettleton Tribe spoke of community focus, with thought for diverse usage and pushing the boundaries of construction to achieve a unique space and identity. Seeing some intriguing puzzle pieces and wavy forms start to appearing in the factory,  the entire botton and gardiner team were keen to see the final result of the custom furniture package delivered to Caddens Corner, and it didn’t disappoint!

From undulating forms rising out of the carefully laid contrasting flooring, pleasing pops of greenery and a colour palette that feels like a warm hug, the project was positively received by the client and community alike. Inspired by the project images, we reached out to Min Sean Saw from Nettleton Tribe for a project feature on how this incredible project came around and what their design process was inspired by.

What was the brief for this project?

“To create a centre to service the needs of a growing community within Caddens and its surrounding neighborhood. The design focuses on creating unique, dynamic spaces for a mix of retail and complimentary uses providing everyday convenience to support the expanding population.”

Tell us a bit about the materials and palette

“One of the important considerations throughout the design development was maintenance. We aim to design something with low maintenance and selected materials with earthy tones such as brick, Corten and timber to respond to the context.”

The forms of the furniture are reminiscent of waves or ribbons, what inspiration did you draw on in creating these flowing surfaces?

“The site was previously a drive-in cinema, the design of external area (ie. Floor pattern, furniture) evolves from ‘film reel’ as a concept.”

The unusual curved surfaces create different ways to interact with the seating, how are some of the ways you imagined people to use the space?

“We saw the potential to make some furniture to interact with the users during the process of exploring the shape.”

How has the furniture been received?

“It was great to see some children playing around the furniture as we intended/ imagined people to use.”

What was the most challenging part of this project?

“It would be how to design and ensure it can be delivered not going over budget”

B+G’S SOLUTION

Working closely with Nettleton Tribe and the awarded contractor Mainbrace, botton and gardiner took the original concept designs and interpreted them for manufacture using a mix of standard product parts from the FGP bench frame and combining with custom fabricated elements, keeping a close eye on budget constraints whilst maintaining the feel and intention of the original scope.